Tüik tarafından enflasyon ile ilgili her yıl güncel veriler sunularak toplum ve yatırımcı bilinçlendirilmektedir.Aslında bu kelime tam anlamıyla ülkedeki yaşam standartlarını birebir etkileyen bir kelimedir.
1- Enflasyon Nedir?
Kelimeyi tam olarak tanımlamak için çok cümleler kurulabilir. Herkesin anlayacağı türden açıklanacak olursa enflasyon , satılan tüm ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatlarındaki artış olarak tanımlanır.Fiyatlardaki artışın sürekli olması da en belirgin özelliklerden birisidir.Böyle durumlarda alım potansiyeli de düşmektedir.
2-Fiyat Değerleri Neden Artar?
Enflasyon sadece bir nedenden kaynaklanmaz birkaç farklı nedeni olmaktadır. En bilinen nedenlerden birisi tüketicinin fazla harcamasıdır bu duruma istinaden ürünlere talep artmaya başlar ve fiyatlar yükselir.Diğer neden ise işletmelerin maliyeti fiyatlara yansıtmasıdır ,genelde üretim maliyeti arttığında işletmelerin fiyatlarında yükselmeler görülebilmektedir.Para arzının arttığı bir ülkede harcamalar ve yatırımlarda artış gösterir bu artışın fiyatları etkilediği görülmektedir,genelde fiyatlarda artışlar görülür.
3-Fiyatlardaki Aşırı Artışlar Hangi Olumsuzlukları Beraberinde Getirir?
Enflasyon gibi bir durumun elbette ki önemli etkileri olabilmektedir. Öncelikle fiyatlar üzerinde gerçekleştirilen sürekli artış tüketicinin daha az ürün almasına neden olur ki bu durumda toplum istediği konforlu yaşamı elde edemeyebilir.Böyle durumlarda hiçbir yatırımcı risk almayı istemez çünkü kâr elde edip etmeyeceğine dair şüpheleri oluşur ki karar vermekte de zorluk çekerler.Maliyet arttığı için eskisi gibi iş yapamayan işletmeciler dükkanı kapatabileceği gibi bünyesinde çalışan işçisini de işten çıkartabilmektedir.Fiyatlardaki sürekli artış faiz oranını arttırabilmektedir faizdeki artış borçlanmaya sebep olur ki bu durumda harcamalarınızı kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz.Faizin artması yatırım ve kredi gibi maliyetleri de arttırabilir.Sabit ya da düşük gelirli bireylerin fiyatlardaki artışlardan daha olumsuz etkileneceği bilinirken zenginlerin daha çok kazanmasına sebep olabilirde.
4-Fiyat Düşürmek İçin Önerilenler
Enflasyon ne yazık ki kendi kendine normalleşen bir unsur değildir ve ne yazık ki bir ya da iki gün içerisinde düzeltilecek bir durum da değildir .Anormal durum fark edildiğinde ilgili kişiler tarafından ele alınması gereklidir doğru kararlar verilerek doğru zamanda hamlelerin yapılması önem arz etmektedir.Fiyatlardaki aşırı artışın sebeplerine ve ekonominin son durumuna odaklanarak çözümler üretilmeli .Tipik olarak uygulanması gereken stratejiler ise şu şekilde sıralanabilir:
a)Para Arzı Azaltılmalı
Para arzının kontrollü bir şekilde düşürülmesi tüketicinin ürüne olan talebini azaltabileceği için yükselmiş para değerinde de azalma görülebilir.
b)Bütçe Politikası İyi Yönetilmeli
Vergilerde oluşan artışlar ve tüketimdeki azaltmalar fiyatları düşürebilir.Bu sebeple hükûmet bütçeyi iyi ayarlamalı ,yapılan harcamaları ve verilen vergileri kontrol etmeli.
c)Faiz Üzerinde Artışlar Yapılabilir
Merkez bankası bu konuda en önemli görevi üstlenmektedir ,bankaların faiz oranlarını yükseltmesiyle tüketici talebi üzerinde azalış sağlanabilir.Bu durumda enflasyon düşebilir.
d)Üretim Maliyeti Düşürülmeli
Diğer bir strateji ise ham madde maliyetini ya da enerji maliyetini düşürmektir.Bu yöntem fiyatların yükselmesini engelleyebileceği gibi istihdamın tekrardan güçlenmesini sağlayacaktır.
e)Döviz Kuru Normal Seviyede Tutulmalı
Döviz kuru olması gereken seviyenin üzerindeyse şüphesiz enflasyon yükselecektir. Döviz kurunun azaltılması ya da istenilen seviyeye getirilmesi için doğru politikanın uygulanması gerekir.
5-Fiyatlarda Artış Ya Da Azalma Görülmezse Ne Olur?
Fiyatların artmadığı aynı zamanda azalmadığı durumlar enflasyon değerinin sıfır olduğu anlamına gelir ,bu durum birçok problemi beraberinde getirebilir de, böyle durumlar kişilerin tasarruf yapma becerisini de etkileyeceği için harcama yapma faaliyeti değişecektir.Seviyenin sıfır olması ise fiyatlarda düşüş beklentisini oluşturur ki bu beklenti içerisine giren tüketiciler harcamalarını bir süre erteleme gibi bir düşünceye kapılır. Bu durum ekonominin durulmasına sebep olurken yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilmektedir.
6- Bu Durum Emekli Maaşlarını Değiştirir Mi?
Evet değişir, çünkü 6 aylık fark olarak maaşlara ekleme yapılır,bu durumda da maaşlar üzerinde değişimler olur.
7-Sonuç
Bilmeniz gereken bir unsur var ki eğer bir ülkede herkes eşit bir hayat yaşamıyorsa bunun sebebi dayatılan yüksek fiyatlardır. Yükselen fiyatların ise bildiğiniz ya da bilmediğiniz birçok sebebi olabilir.Bu durum birçok farklı stratejiyle iyileştirilebilir de fakat bu sürecin can sıkıcı olduğunu belirtmek gerekir.Her şeye rağmen harcamalarınızı dikkatli yapmalı ve gerçekleşmesi güç hayallere kapılmadan gerçekçi yaklaşarak ekonomik durumunuzu değerlendirmelisiniz.
İlgili Haberler
Tüik tarafından enflasyon ile ilgili her yıl güncel veriler sunularak toplum ve yatırımcı bilinçlendirilmektedir.Aslında bu kelime tam anlamıyla ülkedeki yaşam standartlarını birebir etkileyen bir kelimedir. 1- Enflasyon Nedir? Kelimeyi tam olarak tanımlamak için çok cümleler kurulabilir. Herkesin anlayacağı türden açıklanacak olursa enflasyon , satılan tüm ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatlarındaki artış olarak tanımlanır.Fiyatlardaki artışın sürekli […]