SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haberim Port | En Son Gündem Haberleri

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Home » Sağlık » Sınav Stresini Baskılamak Sandığınızdan Daha Kolay!

Sınav Stresini Baskılamak Sandığınızdan Daha Kolay!

Yayınlanma:
ABONE OL

Sınav stresini baskılamak için sadece bir şeyi yapmanız yetmez mesela uyku düzeninize dikkat edip beslenme düzeninizi önemsemezseniz sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz ki bu durumda yoğun stres altına girebilmeniz de mümkün olur.Kaygınızı idare edebilmek için daha normal şartlar altında yaşamanız gerekir.Sınav üç saatlik bir süreçken sınava hazırlık süreci aylar sürer bu sebeple her seferinde endişelerinizi, korkularınızı yönetmeyi bilmelisiniz.

Sınav Stresini Baskılamak İçin Yapmanız Gerekenler

Uzmanlara göre bunalım ve stresten kurtulma yolları bulunmakta .İşte ,size sıradan gibi görünen ama etkisi olan teknikler:

1-Kendinizi Tanıyın

Sınav stresini baskılamak için değil de neler yapıp yapamayacağınızı daha iyi anlamak için ve en önemlisi olmayacak hayallere kapılmamak için kendinizi sorguya çekmelisiniz çünkü her şey sizinle başlar ve sizinle biter.Siz yaptıklarınızla övünmeli ,yapamadıklarınızla ise yüzleşmelisiniz.Boşa çaba sarf etmektense yolculuğa böyle başlarsanız mutlu bir son sizin olacaktır.

2-Beslenmenize Dikkat Edin

Sınav stresini baskılamak için yapmanız gereken diğer bir unsur ise beslenmenize dikkat etmektir. Sağlık her şeyin önünde gelmeli söz konusu önemli bir sınav olsa bile.Her gün düzenli ve dengeli beslenerek sağlığınızı korumalısınız .Sindirim problemleri yaşayan birisi iseniz sınavdan bir gün önce hatta sınav sabahı daha hafif ve sizi zorlamayacak gıdalar tüketmelisiniz.

3-Uyku Problemlerinizi Aşın

Uyku problemlerini çok önceden aşmış olmanız gerekirdi zaten,ama sınav stresini baskılamak için sınava bir ay kala düzenli uyumaya dikkat edin , aksi durumda sınav günü kendinizi bitkin hissedebilirsiniz.Bitkinlik ise sınav esnasında uykuya sebep olabilir.

4-Sizi Mutsuz Eden Kişilerden Uzak Durun

Hayatınızın her anında, iyi anlaştığınız ve size değer veren insanlar yanınızda olursa elbette ki hiçbir derdiniz kalmaz.Sınavdan önce moralinizi bozan ya da size kötü davranan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunmayın.Olumsuz düşüncelere sahip kişilerin sizi etkilemesine izin vermeyin.

5-Kendinize Güvenin

Her seferinde güven konusu merkeze alınıyor,gerçektende kendine güvenen insanlar her türlü yapıyor.Sınav stresini baskılamak istiyorsanız kendinize inanmayı bilmelisiniz.

6-Gerçekçi Olun

Sözel zekâya sahip değilseniz tarih ya da coğrafya sorularının hepsini doğru cevaplama gibi bir hayale kapılmayın.Sınav sonrası mutsuz olmak istemiyorsanız daha gerçekçi olmalısınız.

7-Sınavlara Alışın

Her seferinde sınavda panik atak geçirmek istemiyorsanız sınavlara kendinizi alıştırmak zorundasınız, sınavı her gün yapılan bir eylem olarak görün ,öğretmenleriniz sınav önemlidir gibi bir sözü sarf etse de bu sözün sizi baskı altına almasına izin vermeyin ,her yıl tekrarlanan sınavlarda tekrar şansınızı deneyebilirsiniz fakat müfredat değişikliği yapılabilir bu durumlarda öğretmenlerinizle irtibata geçerek gerekli bilgileri alabilirsiniz.

8-Sınava Saatler Kala Ders Çalışmayın

Öncelikle sınava kadar konu eksiğinizin kalmamasına özen gösterin ,sınav akşamında hatta sınava dakikalar bile kalsa hiçbir şekilde ders çalışmayın kendinize zaman ayırın ,unutmayın ki!Sınavda yaptıklarınız kadar yapamadıklarınızda olacaktır .

9-Aşamadığınız Durumlarda Destek Alın

Sınav stresini baskılamak için yaptığınız eylemler olumlu sonuç vermezse süreci daha fazla hasar görmeden atlatabilmek için psikolojik destek alabilirsiniz.

10-Sınav Alanına Geç Gitmeyin

Genelde sınav alanına 10 dakika erken gidin gibi uyarılar büyükleriniz ,öğretmenleriniz tarafından yapılır çünkü sınav alanında gerekli süre dâhilinde bulunmazsanız sınava girme hakkınızı kaybetmiş olursunuz anlayacağınız sonraki seneye tekrar sınava girmek zorunda kalırsınız.Bu durumu yaşamak istemiyorsanız sabah erken uyanın ve sınav yerinize gidin.

11-Rahat Kıyafetler Giyinin

Sınav esnasında kurdeşen dökmeyi istemezsiniz herhalde, sınava odaklanmak için daha rahat mümkünse hareket ederken zorlanmadığınız kıyafetleri giyinin.

12-Sınavın Yapılacağı Okula Gidin

Sınava gireceğiniz okul haftalar öncesinden açıklanacaktır .Sınav yerlerinizi öğrendikten sonra sınava girmeden 3 gün önce sınav yerini ziyaret edin sınıfınızı gezin hangi sırada oturacağınızı öğrenin çünkü sınav günü hiç görmediğiniz bir okula gittiğinizde dakikalarca sınıf aramak zorunda kalabilirsiniz.

13-Sınav Sıradan Bir Gündür

Bazı bireyler sınavları çok önemsiyor fakat sınavlar önemsenecek kadar değerli ve tek bir şey değildir ,sınav gününde her zaman nasılsanız öyle davranın, aşırı önemsemeyin.

Sonuç

Sınavlar bireyler üzerinde stres oluşturabiliyor hiçbir önlem alınmadığında ise stres,daha can sıkıcı bir hâl almaya başlayabiliyor .Uzmanlara göre sıradan denilebilecek yöntemlerle aşırı stresi kontrol altına alabilmeniz mümkün. Sınavlar yaklaşırken daha da artan kaygılarınızı ve heyecanınızı geç kalmadan kontrol altına almalısnız.

İlgili Haberler

Sağlık
14 Mayıs 2024
Hamilelikte ishal neden olur?

Hamilelikte kadınların vücudunda fizyolojik anlamda değişikliklerin görüldüğü bir dönem olmasından dolayı metabolizmal, hormonal, bağışıklık sistemindeki değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu değişiklikleri görülürken hamilelik sırasında ishal yaygın bir sağlık sorunudur. Vücutta oluşan hormonal dengesizlikler, sindirim sisteminde görülen hızlı değişimler gibi bazı değişiklikler sindirim sisteminde sorunlara yol açar ve ishale sebep olur. Hamilelikte İshal Ne Zaman Başlar? Hamilelikte […]

Sağlık
11 Mayıs 2024
Sınav Stresini Baskılamak Sandığınızdan Daha Kolay!

Sınav stresini baskılamak için sadece bir şeyi yapmanız yetmez mesela uyku düzeninize dikkat edip beslenme düzeninizi önemsemezseniz sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz ki bu durumda yoğun stres altına girebilmeniz de mümkün olur.Kaygınızı idare edebilmek için daha normal şartlar altında yaşamanız gerekir.Sınav üç saatlik bir süreçken sınava hazırlık süreci aylar sürer bu sebeple her seferinde endişelerinizi, korkularınızı yönetmeyi […]